Historie

uit: het logboek van JVWH.  

“In de zomer van 1992 verzocht Dhr. Kees van Loon, werkzaam binnen de Gemeente Vlijmen (sociaal cultureel werk) aan Tonny van Bokhoven of hij mensen kende om het jeugdvakantiewerk in Haarsteeg nieuw leven in te blazen. Hij heeft toen Anita van Bokhoven benaderd, die destijds in de ouderraad van de Lambertusschool zat. Zij wist al gauw een aantal leden van de ouderraad warm te krijgen om deze uitdaging aan te gaan. In het najaar van 1992 werd de eerste vergadering belegd.                                                                                                                                                    

Nadat de ideëen steeds meer vorm kregen en de benodigde subsidie, sponsorgelden en vergunningen verkregen waren, was vooral dit eerste jaar (zomer 1993) een heel speciale en spannende JVW week!                                                                                                                               

Wij konden haast niet geloven dat er zo’n overweldigende belangstelling van de kinderen én ouders was. Na deze eerste week hebben wij als bestuur nog menig (telefoon)gesprek gehad om ‘af te kicken’ van dit succes. Natuurlijk liep niet alles even feilloos, maar gezellig was het wel!!    
Wij beseften echter ook dat dit vrijwilligerswerk niet geheel zonder risico was en besloten middelen te reserveren voor het oprichten van een Stichting, zodat de bestuursleden niet hoofdelijk aansprakelijk gesteld konden worden bij onvoorziene calamiteiten. Hieruit is Jeugdvakantie Werk Haarsteeg ontstaan. Al gauw was de Stichting een begrip binnen Haarsteeg en bij het verspreiden van de programmaboekjes in de klassen van de basisschool ging er een zachte maar duidelijk voelbare juichstemming uit van de kinderen. Heel speciaal…”  

Jeugdvakantiewerk Haarsteeg is opgericht in 1993 door Truus van Beurden, José van Beurden, Anita van Bokhoven, Tonny van Bokhoven, Leo Broeken, Henny Durenkamp en Ria van Gestel.    

“Het eerste jaar werden alle activiteiten door de hele groep gezamenlijk georganiseerd. Bij alle activiteiten waren alle bestuursleden die konden, aanwezig. Dit hield in dat de vakantieweek voor iedereen behoorlijk zwaar was. Vooral ook omdat er tussen de bedrijven door nog van alles gedaan moest worden. Daarom werd besloten om voortaan meteen na de zomervakantie alweer te beginnen met een evaluatie en daarna maandelijks een bijeenkomst om de volgende vakantieweek weer in elkaar te draaien.” En zo doen we het nu nog steeds….
Ook heeft dit eerste bestuur bedacht dat het handig is om per onderdeel 1 persoon te hebben die de verantwoording over de organisatie heeft en dat met anderen uitwerkt. Ook worden vooraf al een heleboel vrijwilligers gevraagd om mee te doen aan bijvoorbeeld de vossenjacht, poppenbureau, etc.  
Inmiddels is het bestuur alweer een aantal keren gewisseld. Gelukkig zijn telkens weer nieuwe ouders bereid om het stokje over te nemen en om tijd en energie in de organisatie te steken. Ook vele vrijwilligers melden zich elk jaar weer aan om mee te helpen bij een of meerdere onderdelen. Elk jaar is er weer een nieuw programma met een nieuw thema. Uiteraard met vaste succesvolle onderdelen en opgefrist met nieuwe ideëen.  

Enkele citaten van oud-bestuursleden uit het logboek van JVWH: “ De afgelopen jaren heb ik met heel veel plezier gewerkt aan de jeugdvakantieweek. De organisatie was soms moeilijker dan we dachten, maar de uitvoering meestal een succes. Gelukkig wel, anders waren we na het eerste jaar al gestopt…” (Truus van Beurden, 1998)  

“ Ik heb het altijd met veel plezier gedaan en het fijnste was altijd de blijde gezichtjes te zien en te merken dat het in de Jeugd Vakantie Week zelf goed verliep.” (Ria van Gestel, 1998)   “ Het team dat er nu staat is ijzersterk, dus ik kan alleen maar zeggen: heel veel succes voor de toekomst. Wie weet kom ik jullie tegen als ik mijn kindjes voor JVW kom brengen.” (Arlette van Helvoort, 2000)  

“ De kritiek kan niet op tegen de complimentjes en bedankjes die je krijgt. Dat doet je goed want het is toch best een zware week. Als je dan al die vrolijke kinderen ziet weet je waarvoor je het doet.” (Chantal Couwenberg, 1999)  

“ Een ding is zeker: ik heb veel geleerd van deze club, de Jeugd Vakantie Week moet blijven bestaan voor Haarsteeg en ik hoop dat jullie of jullie vervangers nog vele jaren met zoveel plezier en succes door zullen gaan.” (Frans van Rooij, 2003)  

“ Elk jaar kwam er wel iets nieuws bij, maar we konden niks laten vallen, want de kinderen vinden alles leuk om te doen. … Enkele weken voor aanvang dan dacht ik: zal het ons allemaal weer lukken dit jaar, er moet nog zoveel gebeuren.” (Anja de Vaan, 2005) “

De week zelf was ook vermoeiend. Niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen. En dan denk ik vooral aan het kamp waarbij vele kinderen ’s nachts opbleven. De ideale afsluiting was dat altijd voor de kinderen.” (Carla Eijkemans, 2005)  

“ Tijdens de vergaderingen was het wel eens puzzelen. Maar gedurende de week vielen alle stukjes precies op hun plaats.”  (Peter Verschure, 2006)

Sponsors

Arno van den Dungen
Aspergekwekerij Van Son
Autobedrijf Hamers
Bakker Bas
Bakkerij Pieter Vermeulen
Bandenhal Sander Fransen
Banketbakkerij Frans van Beurden
Bart van Ooijen Rijwielhandel
Bindkracht 11 _ Jill Corten Logopedie
Bloemsierkunst BLOEM
Boelen metaalbewerking
Brabant Plant Plantenkwekerij
Brabant Sauna
Broflow - Tuinbouw en verpakken
BSO 't Speelveld
Buitenzorg
Café De Harmonie
Cees de Vaan Autorijschool
Charles Verhoeven Auto's
D.B.S. - Van Dal Beplating Service
Daelmans Banket
De Bossche Tapijtschuur
De Gouw Bandentechniek
De Kluis - Eten en Drinken
Dierenkliniek Heusden & Altena
Dikkertje Dap Kinderdagverblijf
Discus Dierenspeciaalzaak Van Bloois
Emté Vlijmen
Fotografie Arold van der Aa
Fotostudio Zien
Fysiotherapie Koperdraat
Fysiotherapie Van Heist
Garage Van der Lee
Gerard Lammers Transportbedrijf
Giel van der Sterren
Groenendaal Verhuur
HAAR Kapsalon
Hans Koks Rijwielhandel
Henry Theunissen Installaties & Dakbedekking
Huiskes Recycling
Installatiebedrijf Paul Koks
Installatiebedrijf Sleutjes
J.M. van Veluw Aannemersbedrijf
Judith van der Krabben manicure en pedicure
Bindkracht 11 Jill Corten
John de Gouw Evenementenverzorging
Kees van de Water Tweewielers
Kivits Sport
Klomp - administratieve & fiscale dienstverlening
Manege Ars-Longa
Marc van Bladel
Mark On Target / De Leerfabriek
Markthandel De Vaan
Merkx Boomverzorging
Nancy's Plantenhoekje
Parketservice Van der Velden
Partycentrum De Hut
Patrick van Bladel
Pem's Art Hairfashion
Pep Nederland
Rabobank
Studio Max
Stukadoorsbedrijf Sjack Treuren
TATA en T.T36
Theo van den Dungen Spellenverhuur
Top1Toys Van de Ven
Total Fit
Tuinhout Compleet
Van de Wiel Bouw en Timmerbedrijf
Van Delft Groep
Van den Berk audio en visuele verhuur
Van den Hoven Bouw
Van den Oord Bloemen
Van der Geld Schilderwerken
Van Hulten Partyverhuur
Van Lierop en Partners Assurantiân
VDG Agroservice
Visfederatie
Woon- en slaapcentrum Schreuder
Yogastudio Samtosa
Anja van Zon pedicure